dekorativna rasveta

Trendovi za enterijer u 2023. godini

Prirodne boje, doduše u tamnijim nijansama nego ikada ranije. Oslanjajući se na staru estetiku, ali na svoje uslove. I kao vrhunac, dizajnirajte u duhu reči – to je praktično, udobno i dugoročno. Šta će se još promeniti u našim domovima u narednim sezonama? Recimo vam o trendovima u enterijeru 2023.

Već nekoliko sezona smo svedoci jasnog pomeranja ka prirodnim lepotama u našim enterijerima. Uporedo sa pandemijom, ponovo smo našli zadovoljstvo u interakciji sa prirodom. Biofilni dizajn nastavlja da raste u snazi, a mi smo očarani prirodnim materijalima, bojama i oblicima. Ali dizajn ne poznaje takvu stvar kao što je mir. Stalno se razvija, a dolazak još jedne godine uvodi nove trendove.

Klasičniji i elegantniji dizajni sada zamenjuju strogi i beskompromisni minimalizam koji je godinama dominirao dnevnim sobama. Ispod šik eksterijera krije se toplina i udobnost doma. Fokus ostaje na životnoj sredini, a dizajneri i poštovaoci prelepih enterijera podjednako favorizuju lokalno napravljene i održive komade. Kvalitet, a ne kvantitet – ovo je definicija sporog dizajna.

Boje 2023

Naši enterijeri će u narednoj godini biti ispunjeni toplim zemljanim bojama. Biće i bakra, zlata i mesinga – nezamenljivog dodatka elegantnim postavkama. Međutim, predložene nijanse će biti tamnije nego ranije, potcenjenije i duboke, o čemu svedoči ovogodišnja Pantoneova boja godine. 

Art deco i dizajn iz sredine veka

Sa dolaskom minimalizma, došlo je do značajnog ponovnog oživljavanja prošlih stilova – ali predloženih na nov i svež način. Danas hrabro dodajemo reč moderan terminima art deco ili sredina veka, što obuhvata sve adaptacije savremenog dizajna enterijera. U našem stilskom miksu 2023. neće izostati ni reference na 1970-te, tačnije na italijanske ili španske stanove tog doba. Ovaj otvoreni pristup dizajnu će nam omogućiti da kreiramo mnogo eklektičnije aranžmane i izbegnemo uobičajene obrasce.

Organski oblici i prirodni materijali

Pre nekog vremena smo se zaljubili u modernističke lukove i meke linije, a naša ljubav traje i traje. Zaobljeni uglovi sofa, mekih stolica i oštrina nameštaja idealno su prilagođeni današnjem enterijeru. Delikatni oblici dodataka, kao što su staklo ili keramika, i kameni ili drveni ukrasi čine prelepu dopunu.

Pored besmrtnog drveta, mermer ulazi u naše domove i stanove. Do sada se uglavnom pojavljivao u svom klasičnom obliku, ali će 2023. godine biti zamenjen šarenim varijantama. Staklo će, s druge strane, biti sveprisutno u modernim enterijerima u stilu glamura, dodajući sjaj i ulepšavajući životni prostor.

Ukrasne lampe

U 2023. godini dekorativna rasvetna tela će prednjačiti u našim enterijerima. Plafonske, podne ili zidne lampe imaju dvostruku ulogu. S jedne strane, oni mogu biti glavni ukras enterijera, dok nam sa druge omogućavaju da stvorimo prostor sa uzbudljivom atmosferom. Posegnimo za legendarnim starinskim modelima ili izaberimo nove dizajne inspirisane starim aranžmanima. 

Dekor naših domova i stanova odražava ono što se dešava u našem svetu. Kada je sve oko nas u žurbi, uživamo u napretku i savremenosti. Osećajući se ugroženo i nesigurno, skloni smo da pobegnemo u bezbedno i mirno okruženje. Danas se sve više usuđujemo da gledamo unapred i prilagođavamo se životu u novoj stvarnosti – to se vidi i u dizajnu, modi i umetnosti. Zato, dozvolimo da se hrabrost i ubeđenje koji žive u nama unesu kroz našu unutrašnjost.

Share your love