Kako osvetliti visoke enterijere?

Visoke sobe nude velike mogućnosti dizajna, ali morate znati kako da ih maksimalno iskoristite. Dobar dizajn osvetljenja će čak i do sada ogroman prostor učiniti prijateljskim i pitomim.

Visoki plafoni su retki u modernom stanovanju. Drugačije je u stanovima u stambenim zgradama, gde plafon ponekad doseže i do 5 metara. Arhitekte koje projektuju moderne kuće sve češće planiraju dnevni boravak otvoren na dva sprata. Na ovaj način se stvara prostran i svetao dnevni boravak, često kombinovan sa kuhinjom i trpezarijom. Reprezentativni enterijer, međutim, zahteva dobro osmišljeno uređenje da bi celina bila estetska i funkcionalna.

Kako urediti visoku dnevnu sobu?

Budući da smo srećni vlasnik visoke dnevne sobe, moramo razmišljati o tome kako kreativno iskoristiti prostor. Na kraju krajeva, visoka dnevna soba nam omogućava da koristimo rešenja koja ne bi izgledala dobro u niskom enterijeru. Pomislite samo na tamnu boju koja pokriva sve zidove u sobi – u prostranom dnevnom boravku, tamna boja neće narušiti proporcije unutrašnjosti i neće stvoriti neodoljiv efekat.

Ako više volite da ostanete sa belim ili svetlim tonovima, iskoristimo velike površine zidova kao galeriju slika i fotografija. U ovom slučaju, ne zaboravite da okačite ukrase više od nivoa očiju ili napravite aranžman na dva nivoa. Posebno dobro će izgledati eklektična kompozicija ukrasa različitih veličina i oblika. Oni koji preferiraju minimalizam mogu izabrati raspored mreže, u kom slučaju će botanički ili geometrijski otisci u istoj estetici dobro funkcionisati. Ljubitelji knjiga mogu smisliti visoku policu za knjige ili čak biblioteku sa mezaninom do koje se može pristupiti pomoću merdevina. Velika ogledala su odlična ideja za visoke enterijere. Oni poboljšavaju osećaj prostora, a istovremeno efikasno hvataju refleksije svetlosti. U visokoj i prostranoj dnevnoj sobi možemo se sa sigurnošću odlučiti za masivni nameštaj, velike tepihe i visoke saksijske biljke. Sve ovo će odgovarati skali sobe i uskladiti se sa njenim proporcijama.

Problem visokog prostora može se pojaviti  pri uređenju svakog prostora. Pored praktičnih trikova za opremanje i završnu obradu enterijera, razmislite o korišćenju međuspratnog poda. Delimično otvoren prostor omogućava praktičnu podelu i maksimalno korišćenje prostora. Ponekad se možemo odlučiti za izgradnju mezanina u slučaju stana u stambenoj kući ili u starijim zgradama sa visokim plafonima. U takvim slučajevima, međuspratni prostor će obično biti niži nego u ostatku enterijera, pa je vredno tamo urediti prostor za spavanje.

Kako osvetliti dnevni boravak?

Količina svetlosti u prostoriji direktno utiče na naše blagostanje. Odlično je ako možete sebi priuštiti visoke prozore koji sežu do plafona – na taj način možemo unijeti puno prirodnog svjetla u unutrašnjost. Ali čak i tada, ne zaboravite na dizajn osvetljenja – on je još važniji u visokom enterijeru. Njegov položaj, orijentacija i boja učiniće da se osećamo dobro.
U visokoj dnevnoj sobi, velika podna lampa će nesumnjivo izgledati dobro. Postavljen uz sofu, biće savršena dopuna prostoru za opuštanje, a ujedno i odličan ukras. 
Visoki enterijeri se ne odnose samo na dnevni boravak – dešava se i da imamo visoko stepenište ili hodnik. Tu dobro dolaze lampe-visilice, koje ne samo da osvetljavaju prostor, već postaju i estetski ukras. Bilo iznad stepeništa, iznad trpezarijskog stola ili relaksacionog prostora u dnevnom boravku, kompozicija od nekoliko visećih svetiljki je apsolutni must have.

Share your love